Havaların ısınmasıyla birlikte kırsal alanlarda vakit geçirenler için kene riski yeniden gündeme geldi. Özellikle tarım, hayvancılık, ormancılık faaliyetleriyle uğraşanlar ile doğada yürüyüş, piknik gibi aktiviteler yapanların dikkatli olması gerekiyor.

Artan sıcaklıklarla birlikte doğada aktif hale gelen keneler, başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olmak üzere pek çok ciddi hastalığın taşıyıcısı olabiliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, kene kaynaklı hastalıklara karşı vatandaşları uyararak, “İlimiz, göçmen kuşların göç yolu üzerinde yer aldığından riskli bölgelerden biridir. Kenelerle mücadelede en etkili yöntem, kişisel korunmadır. Tamamen yok edilmeleri mümkün olmadığı için herkesin dikkatli olması şart,” dedi.

KKKA hastalığının belirtileri arasında ateş, üşüme, kas ağrıları, baş ağrısı, mide bulantısı, ishal ve ciltte kanamalar bulunuyor. Bu belirtiler, kene teması sonrasında genellikle 10 gün içinde ortaya çıkıyor. Uzmanlar, bu tür semptomların görülmesi halinde hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye’de KKKA vakaları en sık Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Erzurum ve çevresinde görülse de, diğer bölgelerde de özellikle yaz aylarında benzer risklerin arttığı belirtiliyor.

Kaynak: haber merkezi