Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 13°C
Yağmurlu
Isparta
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 23°C
Sal 23°C

Yurt Dışı Eğitimler’de ABD Rota’dan Kalkıyor

Yurt Dışı Eğitimler’de ABD Rota’dan Kalkıyor
13 Eylül 2018 16:43
A+
A-

YÖK Türkiye’nin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak bir teklif belirtti, yurt dışında lisans üstü eğitimlerin Uzakdoğu ve Avrupa’ya yönledirilmesi konusunda teklif verildi. Öğrencileri ABD yerine Avrupa ve Uzakdoğu’ya yönlendirecekler.

Yök’ten yapılan açıklamalarda; yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ABD’ye yıllık 35 milyon dolar ödendiğini belirtildi.

MEB 'Avrupa ve Uzakdoğu'ya Yönlendireceğiz' Dedi: Yurt Dışı Lisans Üstü Eğitimde ABD Rotadan Çıkıyor mu?

76 yılda 9 bin 689, 10 yılda 15 bin 900 öğrenci yurt dışına gitti.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran,

“Yarın YÖK Başkanı ile bu konuyu görüşeceğiz. ABD’ye yıllık yurt dışı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ödediğimiz para 35 milyon dolar. Bunu çok reel bir rakam olarak görmüyoruz ve öğrenciler de bize göre rasyonel bir gelişim de göstermiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bize yüklediği bir vebal bu ekonomik olarak. Genelde birleşik doktora yaptırıyorlar, yani yüksek lisansları ve doktorayı birleşik yaptırıyorlar. Yüksek lisansları genel anlamda son derece basit tutuyorlar. Doktorada biraz sıkıyorlar.

Safran, parametrelere baktıklarında “Neden ABD?” sorusunu sorduklarında çok mantıklı bir cevap bulamadıklarına işaret etti.

Safran, parametrelere baktıklarında "Neden ABD?" sorusunu sorduklarında çok mantıklı bir cevap bulamadıklarına işaret etti.

Pasifik’te, Uzakdoğu’da dünya sıralamalarına giren onlarca üniversite bulunnurken öğrenciler neden ABD’yi tercih ettiği merak konusu.

Pasifik'te, Uzakdoğu'da dünya sıralamalarına giren onlarca üniversite bulunduğuna dikkati çeken Safran, şunları kaydetti:

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.