"Pestisitler Plasentaya Bile Geçiyor"
Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım’a göre, pestisitler doğrudan anne karnındaki bebeği bile etkileyebiliyor. “Pestisitlerin çoğu plasentaya geçebiliyor. Anne aldığı zaman büyüyen bebek de etkileniyor. Bu maddeler IQ seviyesini düşürebiliyor, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve otizm bulgularına yol açabiliyor,” diye uyardı.
Greenpeace Raporu: Her Üç Sebze ve Meyveden Biri Pestisitli
Greenpeace tarafından İstanbul’da yapılan bir araştırma, pazarlarda ve marketlerde satılan sebze-meyvelerin üçte birinde pestisit kalıntısı bulunduğunu ortaya koydu. Bu da demek oluyor ki, neredeyse her sofrada görünmez bir tehlike var.
Temizlemek Mümkün Mü? Cevap Korkutucu
Pestisitlerden korunmak mümkün mü? Prof. Dr. Kıykım, bol suyla yıkamanın ve karbonat kullanmanın yüzeydeki kalıntıları azaltabileceğini, ancak ürünlerin büyüme aşamasında emdiği pestisitlerin temizlenmesinin neredeyse imkânsız olduğunu belirtiyor:
“Pestisiti toprağa atıyoruz, suya karışıyor… Aslında hemen her gıdamızın içinde var.”
Çözüm Ne? Uzmanlar Uyarıyor: Organik ve Yerel Ürünlere Yönelin
Uzmanlara göre pestisitlerden korunmanın en etkili yolu organik ve yerel tarımla üretilmiş ürünleri tercih etmek. Ayrıca, çocukların bu maddelere daha hassas olduğu göz önünde bulundurularak, özellikle 0–6 yaş arası çocuklar için pestisit içermeyen besinler tercih edilmeli.