Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 27°C
Az Bulutlu
Isparta
27°C
Az Bulutlu
Pts 30°C
Sal 27°C
Çar 27°C
Per 22°C

Hikmet Boran Kimdir, Mesleği Ne ve Ne Zaman Öldü ?

A+
A-

Gündemin merak edilen isimleri arasında ilk sırada yer alan Hikmet Boran hakkında merak ettiklerinizi hazırladık. Hikmet Boran kimdir ve neden öldü sorularının yanıtları detaylı bir şekilde sizlerle.

14 Mart Tıp Bayramı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan ve 1901 senesinde doğan Hikmet Boran önemli Türk doktorları arasındaydı. İşte Hikmet Boran’ın hayatı ve biyografisi…

Hikmet Boran Kimdir ?

Hikmet Boran, Tıbbiyelilerin temsilcisi olarak katıldığı Sivas Kongresi’nde yaptığı manda karşıtı konuşma ve Tıbibiye öğrencisi iken İstanbul’un işgaline karşı okulda direniş örgütlenmesinde aldığı rol ile tanınıyor. Türk Kurtuluş Savaşı’na katılmış ve savaş ardından genel cerrah olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda gazeteci ve sanatçı Orhan Boran’ın babası olarak biliniyor. 1901 yılında Balıkesir’in Savaştepe bucağında doğan Boran’ın babası, Posta-Telgraf memurlarından Hakkı Bey’dir. Kendisi Abhazya’dan sürülen Çerkes göçmenleri arasında Trabzon’a gelmiş bir ailenin çocuğudur.

Yüksek öğrenimini İstanbul’da Tıbbiye Mektebi’nde yapmış olan Boran, İstanbul’un işgale uğradığı zamanlarda İngiliz birliklerinin işgali altında bulunan okulda düzenlenen gösterilerde öncü olarak rol almıştı. Üçüncü sınıf öğrencisi iken Sivas Kongresi’ne katılmak üzere Tıbbiyelilerin temsilcisi seçilen Hikmet Bey, İstanbul’dan kaçmış ve Sivas’a gitmiştir. Kongreye İstanbul’dan katılan üç delegeden birisi olmuştur. Boran, Sivas Kongresi’nde Mustafa Kemal’e hitaben yaptığı konuşma ile tanınmıştır.

TBMM kurulunca arkadaşı Yusuf Bey (Balkan) ile birlikte eğitimini yarıda bırakmış ve Ankara’ya gitmiştir. Yusuf Bey ile birlikte Cebeci’deki Asker Hastanesinde İbrahim Talî Bey’in başkanlığında tifüse karşı aşı üretmek için çalışmışlardır. Sıhhiye subayı olarak Büyük Taarruz’a katılmış olan Hikmet Bey, İzmir’e giren ilk birlikte subay olarak da yer almıştır.

Hikmet Boran Ne Zaman ve Neden Öldü ?

1922 yılında savaş yıllarının ardından İstanbul’a dönüp tıp eğitimini tamamlamıştır. Yaşamını genel cerrah olarak devam ettirmiştir. 1940’lı yıllarda gönüllü olarak “şark hizmeti”ne gidip Sarıkamış’ta görev almıştır. Bu görev sırasında maalesef verem hastalığına yakalanan Hikmet Bey, İstanbul’da bir senatoryumda bir sene kadar tedavi görmüştür ancak sağlığına kavuşamayıp 1945 senesinde vefat etmiştir. Cenazesi ise Karacaahmet Mezarlığı’na kaldırılmıştır.

YORUMLAR

  1. Sevim dedi ki:

    Çok iyi basarili