Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 23°C
Az Bulutlu
Isparta
23°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 22°C
Cum 17°C
Cts 15°C

6 Milyon’a Yakın EYT’li Merakla Bekliyor; EYT’de Son Durum Ne ?

6 Milyon’a Yakın EYT’li Merakla Bekliyor; EYT’de Son Durum Ne ?
25 Ekim 2019 23:37
A+
A-

6 Milyon’a yakın Türk Vatandaşın beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu, en kısa sürede çözüme kavuşacak mı ? EYT nedir? Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunu ne zaman çözüme kavuşacak? Hepsi haberimizin devamında…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu, son günlerde yapılan açıklamalar ile beraber tekrardan gündeme geldi. Milyonlarca kişinin beklediği karar, henüz bir sonuca ulaşmadı. 1999 yılında kabul edilen bir yasanın ardından gündeme gelen EYT sorunu için hem işe başlama tarihleri hem de maliyet kritik önem taşıyor.

EYT SORUNU İLK NE ZAMAN GÜNDEME GELDİ ?

EYT sorunu, bundan tam 20 sene önce  8 Eylül 1999’da kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme geldi. Bu kanında daha önce erkekler için 25, kadınlar için 20 senelik sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yetiyordu. Yapılan yeni düzenleme ile beraber emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde ise 60’a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi. Ardından 2008 senesinde yapılan bir diğer yasa ile emeklilikte yaş sınırı tekrar yükseltildi. 2048’de kadın ve erkek çalışanlar için emeklilik yaşını 65’te eşitlemesi öngörülen sistem uyarınca, hali hazırda çalışmakta olanların emeklilik yaşı da prim günlerinin dolmasına rağmen yükselmiş oldu. Mevcutları çalışanlara yönelik olarak da işleyen düzenlemeyle birlikte, emeklilikte yıl şartını doldurmasını kısa süre kalanlar da emekli aylığı almak için bir süre beklemek durumunda kaldı. Değişiklikle kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin ise emeklilikleri 60 yaşına kadar uzatıldı.

https://www.uyan32.com/cesur-eytleri-ankara-bulusmasinda-yalniz-birakmadi/

EYT’LİLER NE İSTİYOR ?

EYT’lilerin isteği, 1999 senesinde yapılan değişikliğin geçmişe dönük olan uygulamasına son verilmesini istiyor. Yani 1999’dan önce çalışmaya başlayan kişilerin toplam prim gün sayılarını doldurduklarında emekli olabilmeleri. 1 İlk işe başlama tarihine göre emekli olacağını bilen milyonlarca çalışanın emekli olacağı tarih değişti. 1999’dan sonrası için ise herhangi bir talep yok.

Emeklilik yaşını bekleyenler grubu esas itibariyle 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan ve halen emeklilik hakkı alamayanlardan oluşuyor. 8 Eylül 1999’dan sonra ise işe girenler zaten işe girdikleri tarih itibariyle 58-60 yaşında emekli olacaklar. 8 Eylül 1999 öncesi işe girenler yasal düzenleme olduğu zaman bundan yararlanacak. Bugün yasa çıksa dahi EYT’lilerin hemen emekli olması mümkün değil. EYT’lilerin emekliliğinin en az 10 yıllık süreye yayılacağı, emekli olacakların sayısının 750 bin ile 1 milyon kişi aralığına düşeceği belirtildi.

ÜLKEMİZDE 6 MİLYON’A YAKIN EYT’Lİ VAR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, EYT hakkında yaptığı bir konuşmada, “SGK hesaplarına göre emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6.2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır” demişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.