Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 25°C
Açık
Isparta
25°C
Açık
Cum 27°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 24°C

Diyanet Açıkladı; Salgında Aşı Yaptırmamak Kul Hakkına Girer!

Diyanet Açıkladı; Salgında Aşı Yaptırmamak Kul Hakkına Girer!
30 Mayıs 2021 14:59
A+
A-

Koronavirüs pandemisi ile mücadelede en büyük silah olan aşı ile ilgili merak edilen sorulara her gün bir yenisi ekleniyor. Aşıyla ilgili merak edilen sorulardan biri de yaptırılmadığında kul hakkına girilip girilmediği. İşte Diyanet’in konu ile ilgili açıklaması…

Ülkemizdeki aşı programı hız kesmeden devam ederken sırası gelen vatandaşlar isterlerse randevularını alıp aşılarını olabiliyor. Peki, aşı yaptırmamak kul hakkına girer mi? İşte Diyanet’in konuyla ilgili açıklaması ve tüm detaylar…

Aşı Yaptırmamak Kul Hakkına Girer Mi?

Toplum sağlığını tehdit eden salgın hastalıklara karşı aşı yaptırmamanın kul hakkına girip girmediğine dair merak edilen soru yanıt buldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan herkesin merak ettiği soruyla ilgili önemli bir açıklama geldi. Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında toplanan Din İşleri Yüksek Kurulu, söz konusu toplantıda toplum sağlığını tehdit eden salgın hastalıklara karşı aşı yaptırmamanın kul ve kamu hakkı olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunu ele aldı. Sonuç olarak bilimsel usullere uygun olarak üretilen ve alanında uzman hekimlerce salgın hastalıklara karşı koruyucu olduğu belirtilen aşıların kullanımının dinen uygun olduğu, bu kapsamda toplum sağlığını tehlikeye atan durumlarda gereken tedbirlere uymamanın kul ve kamu hakkı ihlali olduğu bildirildi.

Hadis-i Şeriflerden Örnekler Verildi;

Sağlığın korunması için önleyici tedbirlere başvurulmasının ve hastalandıktan sonra tedavi olunmasının dini bir gereklilik olduğuna vurgu yapılırken hastalık risklerine karşı dikkatli olunması, özellikle de bulaşıcı hastalıklara karşı gereken tüm tedbirlerin alınmasının dinimizin bir emri olduğu hatırlatıldı. Bu konuda Peygamberimizin hadis-i şeriflerinden örnekler verildi. ‘Bir yerde salgın hastalık varsa oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde salgın hastalık varsa o bölgeden de ayrılmayın’ hadis-i şerifinde karantina uygulamasına dikkat çekildiği belirtilirken başka bir hadis-i şerifte ise ‘Bulaşıcı hastalık taşıyanın taşımayanla aynı ortamda bulunmasını engelleyiniz’ buyrularak salgın hastalığa karşı tedbirli olmak gerektiğine vurgu yapıldığına dikkat çekildi. Diyanet’in açıklamasında, ‘ Sağlık otoriteleri tarafından salgın olarak ilan edilen bir hastalığa karşı gerekli tedbirlerin alınması ve gerekli tedavilerin uygulanması noktasında Müslümanlar üzerlerine düşen görevi yapmakla dinen mesuldür’ denildi.

[ilgiliMakale icerik_id=”88094″]

[ilgiliMakale icerik_id=”88082″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.