Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 27°C
Az Bulutlu
Isparta
27°C
Az Bulutlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 26°C

El Ayak Ve Ağız Hastalığı

A+
A-

El ayak ve ağız hastalığı oldukça bulaşıcı olan viral bir hastalıktır. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda İlkbahar ve Sonbahar aylarında gözlemlenir. Nadirende olsa yetişkenlerde de gözlemlenir.

Genellike kreş ve park gibi kalabalık ortamlarda hastalık taşıyıcı durumdadır.Hastalık sadece el ayak ve ağız bölgesinde görülmeyedebilir. Bazı çocuklar sadece el veya ayağında görülür bazı çocukların ise bütün vücuduna yayılır. Hastalığın ciddi bir sonucu yoktur fakat aynı zamanda da tedaviside bulunmamaktadır.

Hastalığın Semptomları Nelerdir ?

Elin çevrelerinde ve avuç içinde, ayak tabanında ,ağız çeresinde ve içinde döküntüler meydana gelir. Ayrıca  ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, halsizlik bulguları görülen  7 ile 10 gün süren bir hastalıktır.Oldukça nadir bir komplikasyon olarak viral veya aseptik menenjit kliniğine neden olabilmektedir.

Suriyelliler tarafından yayıldığı söylenilen al ayak ve ağız hastalığı bir virüs hastalığı olduğu için aşısı yada tedavisi yoktur.Hastalık döküntü içerisindeki sıvıdan yada solunum yoluyla oldukça hızlı bir şekilde bulaşır.

Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Aniden ateş yükselmesi
  • El ayak ve ağız çevresinde çıkan döküntüler
  • Boğaz ağrısı ve yutkunamama
  • İştahsızlık ,halsizlik ve huzursuzluk
  • Öksürük

Yukarıdaki belirtilerin görülmesi üzerine kesinlikle doktorunuza gidiniz.

el ayak hastalığı ile ilgili görsel sonucu

Hastalığın Yayılması Nasıl Önlenir?

Hasta olan kişiyle temastan kaçınılmalı( sarılma ve öpüşme) , çünkü döküntülerin içindeki sıvıdan yada ağzıdan akan salyadan dolayı yetişkin dahi olsanız bulaşma olasığı çok yüksek. Çocuğunuzu banyo yaptırırken kesinlike lif yada bez tarzı ürünlerle yıkamayın çünkü bu hastalığın vücuduna yayılmasına sebep olacaktır. Çocuğu ılık su ile yaralarına fazla bastırmadan yıkayın.

Hastalığın Tedavileri Nelerdir?

Daha öncede belirttiğimiz gibi hastalığın tedavisi yoktur. Tek yapmanız gereken çıkan ateşi kontrol altında tutmalısınız. Ateşi kontrol altında tutabilmek için yapmanız gerekenler ; doktor konterolünde ateş düşürücü şuruplar yada fitiller kullanılmalıdır. Çocuk kesinlike soğuk olmayan ılık suyla yıkanmalı ve her ateşi çıktığında çocuğun vücuduna elinizle ılık su dökmeli ve o suyu siz durulamadan bırakın kendi vücudunda kurusun.

HASTALIĞIN HIZLI İYİLEŞMESİ İÇİN TAVSİYELER

Hindistan Cevizi Yağı

İçinde bulunan mantar önleyici i anti bakteriyel ve virüs karşıtı özeliikleri olan doğal bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalık ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur.Bu yağı döküntülerin oluduğu bölgeye sadece günde ikike sürmeniz yeterli olacak. Buyağ hem yaraların iyileşmesinde hemde kaşınma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Karbonat ve Tuz

Kaynar suyun için karbonat yada tuz ilave edip soğuyana kadar bekleyin ve soğuduktan sonra çocuğunuza gargara şeklinde uygulayın. Bu yöntem ağız içi yaraların hızla iyileşmesine sebep olacaktır ve su bile içemeyen çocuğunuz yavaş yavaş birşeyler yemeye başlayacaktır.

Çocuğunuzun hiçbirşey yemediğinden şikayetçi olan annelar çocuğunuza dondurma verin bu çocuğun boğazını rahatlatacak, ıhlamur kaynatıp içmesini sağlayın buda boğazını yumuşatacaktır. Ekşi veya sert yiyecekler vermeyin muhallebi gibi yumuşak yiyecekler verin ki ağzındaki yaralar yemesine engel olmasın.

Tabi bunları uygulamak için önce doktorunuza başvurun.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.