Kaya’nın kardeşi Ömer Fatih Sayan EPDK Kurul Üyesi olurken, ablası Ayşe Hilal Sayan Koytak ise Finlandiya Büyükelçiliği görevine atandı.

Fatma Betül Sayan Kaya, 2015 yılında İstanbul milletvekili seçildi ve 2016-2018 yılları arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini yürüttü. Dört kardeşli ailenin diğer üyelerinin kamu, diplomasi, akademi ve yerel siyaset alanlarındaki kariyerleri de zaman zaman kamuoyunda gündeme geldi.

Ömer Fatih Sayan EPDK Kurul Üyesi oldu

Kaya’nın kardeşi Ömer Fatih Sayan, uzun yıllar kamu yönetiminde farklı görevlerde bulundu. 1977 doğumlu Sayan, özgeçmişine göre 2007-2014 yılları arasında Başbakanlık müşaviri olarak görev yaptı.

2014 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurul Üyeliği görevine getirilen Sayan, 2015-2018 yılları arasında BTK Başkanı olarak görev yaptı. Temmuz 2018'de Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı olan Sayan, bu görevini yaklaşık sekiz yıl sürdürdü.

4 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararla bakan yardımcılığı görevinden alınan Ömer Fatih Sayan, EPDK Kurul Üyeliğine atandı.

Ayşe Hilal Sayan Koytak Finlandiya Büyükelçisi oldu

Ailenin diplomasi alanındaki öne çıkan isimlerinden Ayşe Hilal Sayan Koytak da çeşitli kamu görevlerinde bulundu. Kariyerine 2005 yılında AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı'nda başlayan Koytak, 2008-2014 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanlığı görevini yürüttü.

2014 yılında Başbakanlık müşaviri olan Koytak, 2016 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda vekâleten müsteşar yardımcılığı yaptı.

2017 yılında Kuveyt Büyükelçisi olarak atanan Koytak, Türkiye'nin Kuveyt'teki ilk kadın büyükelçisi oldu. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı'nda Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü görevinde bulunan Koytak, 2024 yılında Bahreyn Büyükelçiliği'ne atandı.

5 Eylül 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararla Koytak'ın Finlandiya Büyükelçiliği görevine atanması kararlaştırıldı.

Eşi akademisyen, kız kardeşi ise yerel siyasette görev aldı

Fatma Betül Sayan Kaya'nın eşi Dr. İlyas Kaya ise akademik ve tıp alanında kariyerini sürdürüyor. İstanbul Üniversitesi akademik profil sistemindeki bilgilere göre Kaya, İstanbul Tıp Fakültesi'nde çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında görev yapıyor.

Kaya ailesinin yerel siyasette görev alan isimlerinden biri de Nazmiye Sümeyye Sayan oldu. Sayan, geçmişte AK Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediye Meclisi üyeliği yaptı.

Sayan'ın 2014 yılında kurduğu eğitim ve medya danışmanlık şirketinin Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden iş alması, 2017 yılında CHP'li bazı meclis üyelerinin soru önergesine konu olmuştu. Dönemin AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Aydın ise meclis üyelerinin kendi belediyelerinden iş almasına ilişkin sınırlama bulunduğunu, başka bir belediyeden iş alınmasında sakınca olmadığını savunmuştu.

Kaya'nın oğlu 2024 LGS'de 500 tam puan aldı

Fatma Betül Sayan Kaya'nın ailesiyle ilgili yeniden gündeme gelen bir diğer konu ise oğlunun 2024 LGS başarısı oldu.

2 Haziran 2024'te gerçekleştirilen LGS'ye yaklaşık 993 bin öğrenci katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre 352 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Kaya'nın oğlu da 500 tam puan alan öğrenciler arasında yer aldı.

Kaya, 28 Haziran 2024'te yaptığı sosyal medya paylaşımında oğlunun LGS'deki başarısını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Fatma Betül Sayan Kaya'nın siyasi görevlerinden istifasının ardından ailesindeki isimlerin geçmişte ve halen yürüttüğü kamu görevleri de yeniden tartışma konusu oldu. Ailede siyaset, bürokrasi, diplomasi, akademi ve yerel yönetim alanlarında görev yapan isimler bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ