Geçtiğimiz hafta İspanya, Portekiz ve Fransa’da yaşanan büyük çaplı elektrik kesintilerinin ardından, benzer bir uyarı da Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi. ABD İçişleri Bakanı Doug Burgum, yaz aylarında ülkede ciddi enerji kesintilerinin yaşanabileceği yönünde dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Burgum, bir röportajında yaptığı değerlendirmede, “Bu hafta İspanya’da yaşananları hepimiz gördük. Benzer bir senaryo yaz boyunca Amerika’da da karşımıza çıkabilir” ifadelerini kullandı. Enerji üretimi ve dağıtımında ciddi sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Burgum, sorunun kaynağı olarak önceki yönetimleri işaret etti. Eski Başkan Joe Biden döneminde uygulamaya konulan enerji politikalarının, ülkenin enerji altyapısını riskli bir konuma sürüklediğini belirtti.

Avrupa’da Milyonlar Etkilendi

İspanya ve Portekiz'de bu hafta başında yaşanan elektrik kesintileri, milyonlarca insanı etkiledi. İspanya’nın başkenti Madrid ve Barselona başta olmak üzere pek çok şehirde uzun süreli elektrik kesintileri meydana geldi. Madrid-Barajas Uluslararası Havalimanı’nda uçuşlarda gecikmeler yaşanırken, şehir içi ulaşımda büyük aksaklıklar görüldü. Trafik ışıklarının devre dışı kalması, kent içi trafiği felç etti.

Portekiz’de de durum farklı değildi. Elektrik kesintileri nedeniyle ülke genelinde tüm tren seferleri durduruldu. Toplu taşıma sisteminde büyük aksamalar yaşanırken, marketlerde uzun kuyruklar oluştu, çok sayıda kişi asansörlerde mahsur kaldı. Ancak tüm nükleer santrallerin güvenli şekilde kapatıldığı bildirildi.

Kesintiler yalnızca bu iki ülkeyle sınırlı kalmadı. Fransa'nın bazı bölgeleri ile küçük Avrupa ülkesi Andorra da kesintilerden nasibini aldı. İspanya’da yaşanan durumun ardından hükümet, olağanüstü hal ilan etti.

Türkiye İçin de Uyarı Geldi

Söz konusu gelişmelerin ardından, Türkiye’den de konuyla ilgili açıklama geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avrupa’daki enerji krizinin Türkiye’yi de dolaylı yoldan etkileyebileceğini belirtti. Bayraktar, uluslararası enerji üretim zincirinde son dönemde yaşanan aksaklıkların küresel çapta risk oluşturduğunu ifade etti.

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte enerji arz güvenliği yeniden gündeme gelirken, uzmanlar özellikle sıcak havaların etkisiyle artan enerji talebine karşı hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyarıyor.