Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümü tarafından ve Hidrojeoloji Mühendisleri ve Su Kaynakları Araştırma Derneği (HİDRODER) önderliğinde düzenlenen “HİDRO’2025: Ulusal Hidrojeoloji ve Su Kaynakları Sempozyumu”na ev sahipliği yapıyor.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açış konuşması Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Hidroder Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşen Davraz tarafından gerçekleştirildi.

Hidro2025Görsel

Prof. Dr. Davraz konuşmasında, suyun yalnızca bir çevresel unsur değil aynı zamanda sosyal yapının, ekonomik kalkınmanın ve ekolojik dengenin temel taşlarından biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Davraz, “Farklı disiplinlerden araştırmacıların ve uygulayıcıların bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşacakları bu ortamın hem mevcut sorunlara ışık tutacağına hem de geleceğe yönelik çözüm önerileri sunacağına inanıyoruz. Katkı sunan tüm bilim insanlarına, kurum ve kuruluşlara teşekkür eder, sempozyumun verimli ve ufuk açıcı geçmesini dilerim.” dedi.

Ankara Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Düzgün Esina, konuşmasında, iklim değişikliğine bağlı olarak dünya genelinde su döngüsünde yaşanan dengesizliklere, yağış rejimlerinin değişmesine ve kurak dönemlerin uzaması nedeniyle yeraltı sularının beslenmesinin azalmasına değindi.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Hidrojeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ekmekçi ise Hidroder’in faaliyetlerinden söz etti. Prof. Dr. Ekmekçi, “Sempozyumlar planlanırken aslında yaptığımız çalışmaları birlikte değerlendirmek, paylaşmak, hangi meslektaşımızın nerede ne çalıştığını nasıl yöntemler uyguladığını görmemiz gerekir. Bu işlem derneğin ortak bir faaliyeti olduğuna göre dernek için derneğin tüzüğünde söz ettiğimiz hedefler, bunların tekrar tekrar gözden geçirilmesi, okunması, hatırlanması gerekiyor. Bu amaçla sempozyumlar büyük önem taşımaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Hidroder Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil ise Ülkemizin su kaynaklarının yönetildiği, işletildiği, kirlenmeye maruz kaldığı bir dönemde dernek olarak söz sahibi olunması gerektiğini vurguladı.

SDÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Özgü Yiğit de konuşmasında, “Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi geleceğimiz için hayati bir öneme sahiptir. Bu bağlamda su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmanın en temel koşuludur. Bu sempozyum hidrojeoloji ve Su kaynakları alanındaki güncel gelişmeleri, sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak için ideal bir platform sunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

DSI 18. Bölge Müdürü Osman Erkan da “Devlet Su İşleri olarak, su kaynaklarının miktarı, suyun kalitesi, yeraltı suyu, yerüstü kaynakları konularının ele alındığı bu sempozyumun gelecek planlamamızda önemli bir yer tutacağını belirtmek isterim. Eğirdir Gölü ile ilgili bir oturumun da olması bizim için çok değerli. Bu anlamda düzenleme kurulumuza, hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alim Koşar, temiz su kaynakları azaldığında önce sağlığın bozulduğuna dikkati çekerek buna yönelik önlemler alınıp çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Sempozyumun açış konferansı İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Remzi Karagüzel tarafından gerçekleştirildi.

“HİDRO’2025: Ulusal Hidrojeoloji ve Su Kaynakları Sempozyumu” 24 Mayıs 2025 tarihinde sona erecek.

Görsel1-4

Kaynak: Haber Merkezi