Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 27°C
Az Bulutlu
Isparta
27°C
Az Bulutlu
Pts 29°C
Sal 28°C
Çar 26°C
Per 22°C

Isparta’da 400 yıldır yaşayan gelenek kurban indirme

A+
A-

Isparta’da 400 yıldır yaşayan gelenek kurban indirme, bu sene de yapıldı.

Isparta’da yaklaşık 1 ay önce çobanlara emanet edilen kurbanlıklar birer birer süslenerek davul zurna eşliğinde Gökçay Mesireliğinde karşılanarak Keçeci Mahallesinde sahiplerine teslim edildi.

Isparta’da 400 yılı aşkındır yaşatılan bir gelenek olan Kurban İndirme Töreni gerçekleştirdi. Bahar başından bu yana çobanlar tarafından otlaklarda beslenen kurbanlık keçiler birer bire süslenerek davul zurna ve tekbirler eşliğinde Gökçay mesireliğinde karşılanarak Kepeci mahallesinde sahiplerine teslim edildi.
Törene Vali Aydın Baruş, Belediye Başkan Vekili Uğur Büyükçulcu, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Halk oyunları gösterileri başlayan kurban indirme programında bir konuşma yapan Vali Baruş “Hafızası olmayan topluluklar millet olamazlar. Geçmişine sahip çıkmayan milletler de geleceği sağlıklı kuramazlar. Geçmişimiz geleneklerde yaşıyor. Geleneklerimiz bizi millet yapan alışkanlıklardır. Geleneklerimiz yaşamın her anını kapsamaktadır, işte bugün yaşatmaya çalıştığımız kurban indirme geleneğimiz de Isparta’da yaklaşık 400 yıldır yaşatılan bir gelenek. Bu gelenek Kurban Bayramı öncesinde insanımızın rabbine karşı olan ibadetini borcunu yerine getirirken aynı zamanda bunu bir şenliğe dönüştürme şeklidir. Yüzyıllardır bu adeti Isparta yaşatıyor ve bugün de Doğancı ve Keçeci mahallelerimizin mahalle halkının da katkılarıyla bu geleneği en güzel şekilde bugün kutluyoruz. Bunun anlamı şu, burada çocuklarımız da var, 400 yıldır sahip olduğumuz bu gelenek inşallah bizlerden sonra da çocuklarımıza miras kalacak çocuklarımız da Kurban Bayramı öncesinde Kurban Bayramının sevincini bu gelenekle yaşatmaya devam edecekler. Ne mutluyuz ki büyük Türk milleti olarak böyle güzel geleneklere sahibiz, Isparta olarak böyle güzel adetlere sahibiz ve halk olarak da bu gelenekleri yaşatmaya gayret ediyoruz” dedi.
Yaklaşık 400 yıllık bir Yörük geleneği olan kurban indirmede develer önden giderek davul zurna eşliğinde koyun ve keçilere yol gösterdiler. Kurbanlıklar Gökçay mevkiinden 20 dakikalık bir yolculukla davullar eşliğinde Keçeci Mahallesi önüne getirildi. Burada kurbanların kabul olması dileğiyle dua edildi ve kurbanlıklar sahiplerine teslim edildi.
Vali Baruş da sürüdeki bir kurbanlık için pazarlık yaptı. Tören sonrasında çocuklara dondurma ikram edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.