HABER/ Muhammed Enes Yapalıkan Dünya gül yağı üretiminin yaklaşık yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da gül hasadı başladı. Ancak bu yıl nisan ayında meydana gelen zirai don nedeniyle ürünlerde yaklaşık yüzde 35 oranında kayıp yaşandı.
Gül yetiştiriciliğinin Isparta’daki serüveni, Müftüzade Gülcü İsmail Efendi’nin 1888 yılında Bulgaristan’ın Kızanlık kentinden bastonunun içinde getirdiği gül çeliklerini dikmesiyle başladı. Bugün binlerce dönüm arazide üretilen güller, yüzlerce ailenin geçim kaynağı olmayı sürdürüyor.
Kent genelinde 35 bin dönüm alanda yapılan üretimde hasat, sabahın erken saatlerinde başladı. Yaklaşık bir ay sürmesi beklenen hasat döneminde, üreticiler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte gül toplama işine koyuluyor.
Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan, KFK Ajans muhabirine yaptığı açıklamada, hasat sezonunun geçen hafta düşük rakımlı bölgelerde başladığını, bu hafta ise hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte daha yoğun şekilde sürdüğünü belirtti.
İlk tomurcuklarda zirai dona bağlı olarak ciddi kayıplar yaşandığını vurgulayan Işıdan, “Nisan ayında yaşanan don olayları nedeniyle gül rekoltesinde yaklaşık yüzde 35 civarında bir kayıp öngörüyoruz. Bu durum hem üreticimizi hem de sektörü olumsuz etkiledi” dedi.
Gül turizmine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Işıdan, Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından çok sayıda kişinin hasat döneminde Isparta’ya geldiğini söyledi. Işıdan, “Ziyaretçiler hem gül bahçelerinde fotoğraf çektiriyor hem de gül ürünlerini yerinden temin etme fırsatı buluyor” ifadelerini kullandı.
İzmir’den Isparta’ya gelen ziyaretçilerden Saadet Dinçbilen ise gül bahçelerine hayran kaldığını belirterek, “İnanılmaz güzel bir atmosfer. Sabahın erken saatinde gül kokuları arasında olmak tarifsiz bir his” dedi.
Bir diğer ziyaretçi Emine Yörükak da, “Gülleri çok seviyorum. Bu ortam beni çok mutlu etti. Herkesin gelip görmesi gereken bir yer” diye konuştu.