Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 27°C
Az Bulutlu
Isparta
27°C
Az Bulutlu
Pts 30°C
Sal 27°C
Çar 27°C
Per 22°C

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Açıklaması

A+
A-

TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası İl temsilciliği Isparta’da son günlerde hissedilen depremler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yapılan açıklama şu şekilde ; “Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre 05.05.2019 tarihinde pazar günü saat 15.43.15 de yerin 5.1 km derinliğinde 2.6 büyüklüğünde merkez üssü BOZANÖNÜ (ISPARTA), aynı gün saat 15:46:27 de yerin 8.5 km derinliğinde 1,5 büyüklüğünde merkez üssü ALİKÖY (ISPARTA) ve 07.05.2019 tarihinde Salı günü saat 05:03:04 de yerin 4.8 km derinliğinde 2.6 büyüklüğünde merkez üssü ALİKÖY (ISPARTA)’ de hafif şiddetli depremler meydana gelmiştir. Meydana gelen depremler hafif şiddetli olduğundan çok büyük tehlike arz etmemektedir. İlimiz Bozanönü ve Aliköy’de meydana gelen bu küçük ölçekli depremleri üreten aktif fay kuzeybatı gidişli Bozanönü fayıdır. Ayrıca, kuzeybatı gidişli ve güneye eğimli diğer bir aktif fay da Kayıköy fayıdır. Isparta Ovasını batıdan sınırlayan ve Deregümü’nün doğusundan Ayazmanaya doğru devam eden Kayıköy fayı da zaman zaman küçük ölçekli depremler meydana getirmektedir. Her iki fay da kuzeybatıya devam ederek kuzeydoğu gidişli Burdur fay zonu tarafından sınırlandırılır. Isparta tarihinde 1967 yılında merkez üssü (DEREGÜMÜ) 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. 1914 yılında (Isparta merkeze 23 km uzaklıkta) merkez üssü HALICILAR (BURDUR) olan 6,9 büyüklüğündeki depremde ise, Ispartada büyük hasarlar meydana gelmiştir. Deprem esnasında bazı zeminler Jeolojik yapısından dolayı depremin şiddetini artıran özelliklere sahiptirler. Bu nedenle İlimizde yapılan ve yapılması planlanan yapıların depreme dayanıklı ve sağlam olması için zemin ve temel etütlerinde “zemin” çalışmalarında doğru analizler yapılarak yapı-temel tasarımlarına uygulanması, böylece zemin-yapı etkileşiminde, ileride meydana gelebilecek büyük ölçekli depremlerde can ve mal kaybının en aza indirgeneceğini belirtmek isteriz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.