Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 26°C
Parçalı Bulutlu
Isparta
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Kawasaki Hastalığı Nedir? Kawasaki Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Kawasaki Hastalığı Nedir? Kawasaki Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
8 Haziran 2020 03:37
A+
A-

Genel olarak ateşli hastalıklar sınıfında yer alan Kawasaki hastalığı nadir görünen fakat ciddi bir hastalıktır. Küçük çocuklarda görülebilmektedir. Kawasaki hastalığı için en önemli tanı(belirti) ise 39 dereceyi geçen ve yaklaşık 7 gün boyunca düşürülemeyen yüksek ateştir.

Peki, Kawasaki hastalığı nedir ve bulaşıcı mı? İşte, Kawasaki hastalığı hakkında merak edilen bazı bilgiler…

Kawasaki Hastalığı Nedir

Kawasaki hastalığı son günlerde gündemde yer almaya devam ediyor. Sıklıkla beş yaş altı çocuklarda görülen ateş, döküntü, eksüdatif olmayan konjunktival konjesyon, boyun lenf bezlerinde büyüme, ağız içi ve el ve ayaklarda değişiklikler Kawasaki hastalığının belirtileridir.

Kawasaki hastalığında bunların dışında vücutta döküntü, gözlerin konjonktiva dokusunda kızarıklık, konjonkltivit dediğimiz iltihaplanma ve boyundaki lenf bezlerinde büyüme özellikle tek taraflı olabilir. Ağız içinde enfeksiyonlar, dudaklarda çatlaklar ve aşırı bir kızarıklık yine bu hastalığı düşündüren bulgulardandır. İyileşme döneminde el-ayaklarda deri soyulmaları da olabilir.

Bulguları:Ateş-Konjoktivit-döküntü-servikal lenfadenopati
Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır: Her şeyden önce bu hastalığa tanı koyabilmek için şüphelenmek gerekir. En tipik bulgusu ateş düşürücü ve antibiotiğe rağmen 5 günden uzun süren ateştir. Şüphelenildiği taktirde ekokardiyografi incelemesi yapılarak koroner arterlerde bir değişiklik olup olmadığı gözlenir. Koroner arterlerde değişiklik olması Kawasaki hastalığı tanısını büyük oranda kesinleştirir. Ancak hastaların %20-30 unda koroner arter bulgusu olmadığından, bu hastalar herhangi bir döküntülü viral hastalık gibi izlenebilir.

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır:
İntravenöz immunglobülin(İVİG) bu hastalığın tedavisindeki en önemli ilaçlardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Bu ilacı aldıktan sonra hızla ateşin düşmesi hastalığın teşhisinin de kesinleşmesini sağlar. Aspirin bu hastalığın tedavisinde önemli olan ikinci ilaçtır. İlk başta ateş düşene kadar yüksek doz, daha sonra da kan sulandırıcı düşük dozlarda tedaviye haftalarca devam edilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.