Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 22°C
Az Bulutlu
Isparta
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 14°C
Paz 18°C
Pts 21°C

Kurban Bayramından Sonra Artan Şarbon Hastalığı Nedir?

Kurban Bayramından Sonra Artan Şarbon Hastalığı Nedir?
2 Eylül 2018 22:52
A+
A-

Halk dilinde çoban çobanı veya karakabarcık isimleriyle bilinen şarbon hastalığı nedir?  Yüzlerce kişi tarafından merak edilen ve araştırılan şarbon hastalığı sorgulanan konular arasında yer aldı.

Şarbon Hastalığı Nedir? Şarbon Hastalığı Nasıl Bulaşır ? Şarbon Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şarbon hastalığı şüphesi yüzünden kurban bayramının bitimiyle birlikte birçok kişinin hastaneye akın etmesine sebep oldu.

Şarbon ,Etkeni Bacillus anthracis isimli sporlu bir bakteri olan ve koyun, keçi, sığır  deve gibi ot yiyen hayvanlardan bulaşan bir hastalıktır. Hayvanlarda ve insanlarda görülen en eski hastalıklardan biri olmasına rağmen , dünyada geri kalmış ve gelişmekte olan bazı ülkelerde hala görülen ve zaman zaman hayvanlarda salgın yapan bir hastalıktır.

Şarbon hastalığı nasıl bulaşır?

– Bu hayvanların etinin yenilmesi, hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesi,

– Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmek,

– Hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak,

– Sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kılları,

– Ayrıca laboratuvar çalışmaları sonucu dikkat edilmezse,

şarbon hastalığı bulaşabilir.

Şarbon hastalığının tedavisi nedir?

Şarbon hastalığının tedavisi için antibiyotikler kullanılabilir. Tedavide başarılı olabilmek için en kısa sürede tedaviye başlamak gereklidir. Bu sebepten dolayı şarbonla ilgili yukarıda bahsedilen belirtilerden biri dahi görülürse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması hayati önem için gereklidir.

Şarbondan korunmak için ne yapılmalı?

-Hasta hayvanların oldukları yerlerden  ve taşındıkları vasıtalar temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

-Hastalık şüphesiyle yetkili birimler tarafından konulan karantina süresi sona ermeden hayvanlar kesilmemesine ve etleri tüketilmemesine dikkat edilmeli.

-Şarbon hastalığı olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli ve yüzülmemelidir.

-Şarbondan ölen hayvanlar mümkün oldukça  yakılarak imha edilmeli veya 2 metre derinliğinde çukurlar açılıp üzerine sönmemiş kireç dökülüp gömülmelidir.

-Riskli olan bölgelerde, hayvanlar şarbona karşı aşılattırılmalı.

Şarbon hastalığı olan et nasıl anlaşılır?

Hayvanın vücudunun çeşitli yerlerinde ödemler ve hemorajilere rastlanır. Hayvanın derisi yüzüldükten sonra deri altı damarları çok dolgun olmasıyla birlikte kadavrada bir septisemi tablosu görülür. Jelatinöz infiltrasyon bölgelerindeki lenf yumruları büyümüş ve kesit yüzleri hemorojiktir.

şarbon hastalığı olan et ile ilgili görsel sonucu

Hayvanın kanı koyu renktedir ve pıhtılaşma olmaz, hava ile temasa geçtiği  zaman ise rengi kızarır ve pıhtılaşma kabiliyeti kazanır. Dalakta ise akut bir şişme, normalden 4-5 kat büyüme , kapsülü gergin olup ve üzerinde kan oturmaları vardır. Kesit yüzü koyu renktedir, içinden katran gibi bir kan sızar. Karaciğer ve böbreklerde şişme, paranchim degenerasyonu gözlenir. Özellikle ince bağırsak mukozası parlak kırmızı renkte olup, şişmiş ve üzerinde hemorojiler bulunur. Vücudun boşluklarında kanlı bir exudat bulunur.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.