Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 25°C
Açık
Isparta
25°C
Açık
Cum 27°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 24°C

Mavera Ne Demek? TDK’ya Göre Mavera Ne Anlama Geliyor ?

Mavera Ne Demek? TDK’ya Göre Mavera Ne Anlama Geliyor ?
13 Nisan 2021 01:03
A+
A-

Trt1 ekranlarında Ramazan Ayının 1. günü başlayacak olan ve Hace Ahmet Yesevi’nin destansı yaşamını konu alacak olan Mavera dizisinin adı ne anlama geliyor? TDK’ya göre Mavera ne demek, Mavera Kökeni nedir ?

MAVERA NE DEMEK, NEDİR? TDK’YE GÖRE ANLAMI

Mavera kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Mavera, Arapça dilinden Türkçe’mize geçmiştir. TDK’ye göre, mavera kelimesi anlamı şu şekildedir:

– Öte

– Görülen âlemin ötesi

(ﻣﺎﻭﺭﺍﺀ) i. (Ar. mā “şey” ve verā’ “arka” ile mā-verā’)

1. Bir şeyin ötesinde, arkasında, gerisinde bulunan yer, zaman vb., öte: Mâverâ-yı hüsn ü hikmet keşf olur her dem sana / Bak ne sûret gösterir seyreyle ibret perdesi (Karagöz Gazeli). Eyüb’ün mâverâsı gözlerime bir kat daha nurlu göründü (Yahyâ Kemal). Bilhassa secde demlerinde bir su uzaktan, mâverâdan sesleniyor gibiydi (Rûşen E. Ünaydın).

2. Görülen âlemin ötesi: Bu sülûk erbâbının yoktur nihâyet seyrine / Kanda ersen mâverâsına güzâr eyle yürü (İsmâil Hakkı Bursevî). Kimse bilmez mâverâ-yı perdede hâli nedir / Kim bilirse mâsivâdan âkıbet cümle bezer (İsmâil Hakkı Bursevî).

Mâverâ-yı benefşevî (benefşî): Ultraviyole, mor ötesi. Mâverâü’t-tabîa: Fizik ötesi, metafizik.

mavera / mâverâ / ماورا

Yaşanan alemin ötesi, öte.
Art, geri, bir şeyin ötesinde bulunan.
Perde arkası.
Öte, ötesinde. (Arapça)
Ahiret, öbür dünya. (Arapça)

Kaynak: Haber.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.