Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 25°C
Az Bulutlu
Isparta
25°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 24°C

Ritim Bozukluğu’nun Sebepleri Ve Neler Yapılmalı

Ritim Bozukluğu’nun Sebepleri Ve Neler Yapılmalı
16 Ağustos 2018 16:01
A+
A-

Artık genç yaşlı demeden milyyonlarca insan çeşitli hastalıklarla uğraşıyor.Bunlardan biride kalp ritim bozukluğu.

PEKİ RİTİM BOZUKLUĞU NEDİR VE NASIL ANLAŞILIR ?

Kalp atışının farklı zamanlarda ve düzensiz bir şekilde atmasıyla gerçekleşen ve her yaşta görülebilen bir hastalık olan ritim bozukluğu, hayat kalitesini düşürmekte felç ve ani ölümlere sebep olabilmektedir.

Her yaşta ve her cinsten insanların başına gelebilecek ritim bozukluğu çeşitli sebeplerden dolayı başına gelebilir. Kalp krizi geçirmiş olanlarda ritim bozukluğunun daha sık görülebileceği belirtilirken, ritim bozuklarının kişinin sosyal ve kişisel hayatını olumsuz etkilediği bilinmektedir.

kalp krizi ile ilgili görsel sonucu

KALP RİTİM BOZUKLUĞU NEDEN OLUR ?

Özellikle hipertansiyon kalp yetersizliğ ve kalp krizi geçirmiş olan insanlarda ritim bozukluğu daha sık görülmesinin yanısıra felç ve ani ölüm riskinin de oldukça arttığını bilinmektedir.Kalp atımlarının hasta tarafından hissedilmesi durumu olarak tanımlanan çarpıntının çok çeşitli sebepleri vardır. Bunlardan bazıları çarpıntı stres, heyecan ve eforla hissedilebilir. Kalpte görülen ritim bozuklukları çarpıntıra sebep olabileceği gibi sürekli ve geçicide olabilir. Kalbin aniden ve sebepsiz yere hızlanması, düzensiz kalp atımları veya duraklama hissi önemli ritim bozukluğunun işaretleri olabilir. Hipertansiyon, kalp yetersizliği olan ve kalp krizi geçirmiş hastalarda rastlanan aritmiler önemlidir ve kalp yetersizliğini daha da artırabilir; hatta felç veya ani ölüm riskine işaret edebilir.

PEKİ BU DURUMDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

Bazı ritim bozukluklarında  kalpte duraklamaların olabillir veya kişinin bir anda fenalaşıp bayılabilir.

Viva Beyin ve Kalp Sağlığı’ndan Prof. Dr. Ali Serdar Fak “Bazı aritmiler sırasında da kalp içinde oluşan pıhtılar beyin damarlarına giderek tıkanmaya ve felce sebep olabilir. Bazı aritmilerde ani ölümlere sebep olabilir. Kalp krizi geçirmiş ve kalp yetersizliği olanların veya ailesinde bayılma, erken yaşta veya ani ölümler bulunanların bu tür hayati aritmiler ile daha sık karşılaşırlar. Bu nedenle çarpıntı şikayeti olup, risk altında olanların çok dikkatli olmaları gerekiyor.” dedi.

kalp krizi ile ilgili görsel sonucu

Ayrıntılı bir muayene, Elektrokardiyografi (EKG) ve gereken kişilerde 24 saatlik EKG ritim kaydı yapılarak riskli durumların saptanabildiğini belirten Prof. Dr. Fak, “Risk altındaki kişilerde aritmilerin zamanında fark edilmesiyle ve uygun şekilde tedavi edilmesiyle bu hayati risklerin önlenmesi mümkün olur. Tedavi aritminin çeşidine göre planlanır. Bazı aritmilerde ilaç tedavisi yeterli olurken, bazı aritmilerde aritmiye sebep olan kalp dokusu kateterle yakılabilir. Kalbin durakladığı ve bayılmayla seyreden aritmilerde kalp pili takılması gerekir; ani ölüm tehlikesi taşıyan aritmilerde ise hastaya otomatik elektroşok cihazı takılması en güvenli tedavi yöntemidir” açıklamasında bulundu.

Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı ve Türk Kardiyoloji Derneği Aritmi Çalışma Grubu Başkanı olan Prof. Dr. Dursun Aras, kalp ritm bozukluklarının kalp yetersizliğine, inmeye ve ölüme neden olduğunu belirterek, obezite, sigara ve aşırı alkol kullanımının kalp ritim bozukluğunun en sık nedenlerinden olduğunu söyledi.Atriyal fibrilasyon, kalbin atriyum dediğimiz kulakçıklarının ritm bozukluğudur. Kalp hızı normalde dakikada 50-100 arasında ve düzenlidir, yani atımların aralıkları eşittir. Kalbin kulakçıkları ve karıncıkları aynı hızda ve birbirini takip eden bir düzen içinde çalışırlar. Atriyum fibrilasyonunda ise bu düzen bozuluyor. Kulakçıkların hızı dakikada 400 ve üzerine çıkarak titreşir hale geliyor. Karıncıklar ise dakikada 100 ile 200 arasında, hızlı ve aralıkları çok düzensiz olacak şekilde çalışıyor. Hastalar karıncıkların bu düzensiz çalışmasını çarpıntı olarak hisseder.

“Atriyal fibrilasyon kalp ritim bozukluğu ileri yaşta daha sık görülüyor”

“Obezite, sigara ve aşırı alkol kullanmak kalp ritm bozukluğunun en sık nedenlerinden”

“Ritim bozukluğunda en sık yapılan hata, inme önleyici olarak aspirinin kullanılması”

“Hayatınızın ritmi için kalb ritmini koruyun”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.