Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 27°C
Parçalı Bulutlu
Isparta
27°C
Parçalı Bulutlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 23°C
Sal 22°C

TTB Salgın Yönetilemiyor; Önlenebilir Ölümleri Engellemeyenler İstifa Etsin

TTB Salgın Yönetilemiyor; Önlenebilir Ölümleri Engellemeyenler İstifa Etsin
26 Mart 2021 19:31 | Son Güncellenme: 27 Mart 2021 23:08
A+
A-

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi yaptığı basın toplantısı ile Covid-19 salgın sürecinde gelinen durumu değerlendirdi. TTB, salgının yönetilemediğini, önlenebilir ölümlerin engellenemediğini belirterek “Sağlık Bakanlığı başarısız olduğunu kabul etmeli, tüm sorumlular istifa etmeli” çağrısı yaptı.

TTB Merkez Konseyi, Covid-19 salgınında dünyada ve ülkemizde gelinen tabloyu bir basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı, bundan sonrası için önerilerini dile getirdi. Açıklamayı okuyan TTB ikinci başkanı Ali İhsan Öktem, Türkiye’deki aktif hasta sayısındaki artışın, bulaş riskinin daha da artacağını gösterdiğini söyledi, tsunami uyarısını yineledi. TTB Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kuruluna yönelik istifa çağrısında bulundu.

[ilgiliVideo icerik_id2=”84809″]

TSUNAMİ UYARISI

Corona virüs vakalarına ilişkin son sayılara göre risk haritasında Türkiye’nin yarısından fazlasını oluşturan 39 ilin kırmızıya döndüğünü belirten TTB, “Yüksek ve çok yüksek riskli illeri ele aldığımızda Türkiye’nin yaklaşık tamamına yakınının riskli grupta denebilir. Kısa sürede bu kadar vaka artışı Avrupa’da olduğu gibi ülkemizin tsunami ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu tırmanış eğilimi devam ederken, çok daha ciddi önlemlere ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz” uyarısı yaptı.

“SAĞLIK BAKANLIĞININ ELİNDE AŞI YOK”

Sağlık Bakanlığı sitesindeki verilere göre bu güne kadar 8 milyonu ilk doz, 6 milyonu ise ikinci doz olmak üzere 14 milyon doz aşı yapıldığını kaydeden TTB, “İki doz aşı yapılmış insanlarımızın oranı yüzde 7 düzeyinde. Bu oran hedeflerin çok çok altında. Hepimizin bildiği toplumsal bağışıklık oranını sağlamamız için toplumun en az yüzde 70’nin aşılanmış olması gerekiyor. Bizim bildiğimiz, dün yapılan açıklamalara da baktığımızda da Sağlık Bakanlığı’nın elinde ne yazık ki aşı yok. Bu nedenle günlük aşılama oranlarında hız çok düşmüş durumda” denildi.

“ÖĞRENCİLER VE ÖĞRETMENLER ARASINDA VAKA ARTTI”

Öğretmenlerin aşılanması, gerekli önlemlerin alınması koşuluyla okulların açılmasından yana olduklarını açıklayan TTB, öğretmenler aşılanmadan, gerekli önlemler alınmadan yüz yüze eğitimin başlatıldığını hatırlattı, “Bu günlerde okullarda öğretmenler ve öğrenciler arasında Covid-19 pozitifliği artmış durumda. Milli Eğitim Bakanlığının buna çok ciddi önlem alması gerekiyor” ifadelerini kullanıldı.

TTB Tarafından Paylaşılan Öneriler;

• Ekonomik ve sosyal tedbir paketleri ile ekonomik sıkıntı içinde olan yurttaşlarımızın desteklenmesi sağlanmalıdır.
• Başta yoksul halk kesimleri olmak üzere halka parasız ve nitelikli maske dağıtılmalı, su ve hijyen ürünleri ücretsiz sağlanmalıdır.
• Geçen bir yıllık süreçte saklanan vaka sayıları başta olmak üzere ölüm sayıları açıklanmalı, aşı ile ilgili süreçler toplum ile şeffaf bir biçimde paylaşılmalı, risk haritalarının hangi kriterlere göre yapıldığı kamuoyuna açıklanarak pandemiye karşı yürütülen mücadelede şeffaf olunmalıdır.
• Gelinen aşamada Bilim Kurulu’nun aldığı kararlar açıklanmalı, alınan kararlar iktidar tarafından uygulanmıyorsa, Bilim Kurulu üyeleri yönetilemeyen pandemi mücadelesine ortak olmamalıdır. Sağlık Bakanlığı başarısız olduğunu kabul etmeli, tüm sorumlular istifa etmeli, antidemokratik salgın yönetimine son verilerek başta sağlık örgütleri olmak üzere toplum katılımı önemsenerek dayanışma içerisinde bir mücadele stratejisine geçilmelidir.
• Aşıda patentin kaldırılmasına yönelik uluslararası alanda çaba yürütülmelidir.
• Öğretmenlere, toplu yaşam alanlarında bulunan ve çalışma zorunluluğu olanlar için hızlı bir aşı programına geçilmelidir.
• Başta temaslılar olmak üzere yaygın test yapılmalı, özellikle iş yerlerinde
filyasyon çalışmalarına devam edilmelidir.
• SARS-CoV-2 virüs varyantlarıyla enfeksiyon oranlarının ne olduğu, SARSCoV-2 virüs varyantlarının hangi laboratuvarlarda ve hangi testle değerlendirildiği, endişe verici varyantların illere göre dağılımı açıklanmalıdır.
Varyant suşlarla ilgili laboratuvar çalışmaları artırılmalı, salgın yönetiminde virüs varyantları göz ardı edilmemelidir.
• İllerde çok yoğun olan caddelerde hareketlilik azaltılmalıdır.
• İnsanlar arasında kapalı ortamlarda toplu temaslar kısıtlanmalıdır.
• Son haritalamaya göre 100 bin kişide yeni vaka sayısının 100’ü aştığı bölgelerde, iller arası seyahat sınırlamalarına gidilmelidir.
• COVID-19 illiyet bağı aranmaksızın sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmelidir.
• Sağlık çalışanların çalışma koşulları ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalı, adaletli ve emekliliğe yansıyan ücret sağlanmalıdır. KHK’li başta olmak üzere yeterli sağlık çalışanı atanması yapılmalıdır.

Kaynak: Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi

[ilgiliVideo icerik_id=”84787″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.