ABD, 2023 mali yılı itibarıyla kamu borcunun faizi de dahil olmak üzere yaptığı harcamaların artması sonucu 1,8 trilyon dolarlık bir bütçe açığıyla karşı karşıya kaldı. ABD Hazine Bakanlığı'nın 30 Eylül'de açıkladığı verilere göre, bu açık bir önceki yıla göre 138 milyar dolar artış gösterdi. Özellikle Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde, ülkenin borcu seçmenler için önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Hazine Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 2023 mali yılında yaşanan bütçe açığı, 2021 ve 2020 yıllarının ardından ABD'de kaydedilen en yüksek üçüncü açık olarak kaydedildi. 2020 mali yılında, COVID-19 salgınının ekonomiye etkilerini hafifletmek amacıyla yapılan harcamaların artmasıyla açık rekor kırarak 3,1 trilyon dolara ulaşmıştı.

Kızıl saçlılar farklı fizyolojiye mi sahip? Kızıl saçlılar farklı fizyolojiye mi sahip?

Faiz Harcamaları ve Diğer Giderler

Hazine, son mali yılda kamu borcuna yönelik faiz harcamalarının, büyük ölçüde daha yüksek faiz oranları nedeniyle yaklaşık yüzde 30 oranında arttığını ve bu harcamaların 1 trilyon doları aştığını bildirdi. Ancak, bu yılki genel açığın genişlemesinin bir kısmı, geçen yıl Başkan Joe Biden'ın öğrenci kredisi affı programının Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesiyle oluşan 330 milyar dolarlık açığın etkisiyle gerçekleşti. Ayrıca, sosyal güvenlik harcamalarında ve savunma harcamalarında da artışlar gözlemlendi.

Gelirler ve Borçlanma

Hazine ve Yönetim ve Bütçe Ofisi (OMB), 2023 mali yılına göre gelirlerin arttığını belirtirken, GSYİH'ye oran olarak ise tarihi ortalamaların altında kaldığını açıkladı. GSYİH'ye oran olarak bütçe açığı, 2023 mali yılında yüzde 6,2'den yüzde 6,4'e yükseldi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bütçe rakamlarını değerlendirirken, ABD ekonomisinin 2024 yılında dayanıklılığını koruyacağını ifade etti. OMB Direktörü Shalanda Young ise Biden yönetiminin mali sorumluluk taahhüdünü sürdürdüğünü vurguladı. Her iki kurum da, son mali yılda kamudan alınan toplam federal borçlanmanın 2,0 trilyon dolar artarak 28,2 trilyon dolara ulaştığını belirtti.

Borçlanmadaki artış, bütçe açığını finanse edecek fonları da kapsıyor. Kamudan borçlanma, GSYİH'ye oran olarak yüzde 96'dan yüzde 98'e çıktı. Bu veriler, ABD'nin mali durumu ve bütçe açığıyla ilgili endişelerin arttığını gösteriyor.

Kaynak: KFK Ajans