GÖRÜNTÜLÜ ÖZEL HABER - MUHABİR/ RUKİYE SENEM OK/ Türkiye’de elma üretiminde ilk sırada yer alan Isparta’da hasat sonrası başlayan yoğun mesai aralıksız devam ediyor. Başta Eğirdir, Gelendost, Yalvaç ve Senirkent ilçeleri olmak üzere yaklaşık 215 bin dekar alanda yetiştirilen elmalar, titizlikle toplanıp işlenerek hem yurt içine hem de yurt dışına gönderiliyor.

Starking, golden ve granny smith başta olmak üzere yaklaşık 50 çeşit elmanın üretildiği kentte, çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler tarafından ağaçlardan özenle toplanan ürünler, soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor.

Yıl boyunca Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç edilen elmalar, son aşamada paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor.

Soğuk hava ve paketleme tesislerinde çalışan kadın işçilerin mesaisi ise sabahın erken saatlerinde başlıyor. 2025 yılının eylül ayından bu yana elma mesaisinde yer aldığını belirten işçi Filiz Gülsoy, yoğun tempoda çalıştıklarını ifade ederek, “Eylül’ün beşinde başladık. Bu zamana kadar çalışıyoruz. Sabah altıda evden çıkıyoruz, sekizde iş başı yapıyoruz. Herkesin birleme sırası var. Parlak ve güzel olan elmaları seçip kutuluyoruz. Pazar için ayrı ürün hazırlıyoruz, süsleyip gönderiyoruz. Paketleniyor, paletlere diziliyor” dedi.

Kazandığı gelirle aile bütçesine katkı sağladığını dile getiren Gülsoy, “Çocukları okuyanlar var. Herkes evine katkı sağlamak istiyor. Biz de katkıda bulunuyoruz. İşimizi severek yapıyoruz. Sabah ayrı, akşam ayrı bir telaş var ama arkadaşlarla uyum içinde çalışmak işi daha da güzel kılıyor” diye konuştu.

Yaklaşık 19 yıldır elma toplama ve paketleme işinde çalıştığını belirten Cemile Akça ise, “Sabah saat 6’da kalkıyoruz, hazırlığımızı yapıp işe geliyoruz. Kahvaltımızı burada yapıyoruz ve çalışmaya başlıyoruz. Yazın bahçelerde, kışın depolarda çalışıyorum. Yıllardır bu işin içindeyim. Allah sağlık verdiği sürece çalışmaya devam edeceğim. İşimi severek yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Isparta’da elma üretimi ve işleme süreci, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de yüzlerce kişiye istihdam imkânı sunuyor.






