ISPARTA (KFK Ajans) - Kırmızı et karkas kesim fiyatlarında yukarı yönlü hareket devam ederken, Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) verilerine göre dana karkas kesim fiyatı 594 TL'ye, kuzu karkas fiyatı ise 623 TL'ye yükseldi.

Karkas et piyasasında haftalardır süren artış grafiği Ağustos ayının son haftasında da sürdü. UKON’un açıkladı haftalık verilerde, bir önceki haftaya kıyasla dana karkas fiyatında 4 TL, kuzu karkas fiyatında ise 5 TL artış kaydedildi. Resmi rakamların ötesinde Ankara Ticaret Borsası’nda ortalama dana karkas fiyatı 623 TL/kg seviyesinde işlem gördü.

Saha Fiyatları ile Resmi Ortalamalar Arasındaki Fark 50 TL'yi Aştı

Resmi kurumların ilan ettiği gösterge fiyatlarına karşın sahadan gelen üretici bildirimleri bölgesel makasın açıldığını gösteriyor. Üreticilerin paylaştığı saha verilerine göre kesim fiyatları Kırşehir ve İzmir’de 620-640 TL, Elazığ’da 645 TL, Amasya’da ise 640-650 TL/kg bantlarında seyrediyor. Böylece UKON’un Türkiye ortalaması ile saha uygulamaları arasındaki fark kilo başına 50 TL’nin üzerine çıktı.

Birlikler ve Borsalarda Fiyat Tablosu

Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ise kesim organizasyonlarında uygulayacağı fiyat tablosunda değişikliğe gitmedi. Piyasada ırk, randıman, yağ durumu ve ödeme vadesine göre değişkenlik gösteren güncel fiyat özetleri tablodaki gibi şekillendi:

Kurum / Saha Dana Kesim (TL/kg) Kuzu Kesim (TL/kg) Açıklama
UKON Genel Ortalaması 594,29 623,71 20 Ağustos Haftalık Veri
Ankara Ticaret Borsası 623,00 (Ort) - Min: 613 TL - Max: 640 TL
Saha Bildirimleri (Amasya/Elazığ) 640 - 650 - Üretici Saha Paylaşımı
Bursa DSYB (Diğer Irklar) 510,00 - 250 kg Altı Dana Kesim
Bursa DSYB (Holstein) 480,00 - 250 kg Altı Dana Kesim
Bursa DSYB (İnek Kesim) 400,00 - 199 kg Altı İnek Kesim

Bursa DSYB bünyesinde 199 kg altı düve kesim fiyatı ise 420 TL seviyesinde sabit tutuldu.

Muhabir: UĞUR ABBAS TOPAK