Pulmoner Hipertansiyon (PH), akciğer damarlarında meydana gelen yüksek kan basıncı nedeniyle kalp yetmezliği ve ölüm riskini artıran, dünyada 75 milyondan fazla kişiyi etkileyen ciddi bir hastalıktır. Erken tanı, tedavi sürecinin başarılı olabilmesi için kritik öneme sahiptir. Türkiye’de ilk PH tedavisini gören ve 2009 yılında akciğer nakli ile sağlığına kavuşan Kamil Hamidullah, yaşadığı süreci anlattı.
Görünmez Engellilik
49 yaşındaki Kamil Hamidullah, hastalığı 22 yaşında öğrenmiş ve ağabeyini de bu hastalıktan kaybetmiştir. Hamidullah, hastalığın başlangıcında belirtilerin çok belirgin olmadığını, bu yüzden dışarıdan bakıldığında ciddi bir hastalık olduğu anlaşılmadığını vurguladı. Bu durumu “görünmez engellilik” olarak tanımlayan Hamidullah, "Hastalar, dışarıdan bakıldığında normal görünse de içeride çok büyük bir sağlık problemi yaşıyorlar" dedi.
PH'nin kanserin en tehlikeli türlerinden daha kötü seyrettiğini ağabeyinin vefatından sonra öğrendiğini belirten Hamidullah, hastalığın adındaki "hipertansiyon" kelimesinin de hasta yakınlarının hastalığı hafife almasına yol açabileceğini belirtti. "Yarım nefesle yaşamak, anlatılabilecek bir şey değil" diyen Hamidullah, nefes almak için oksijen desteği aldığını ve 2009 yılında akciğer nakli sayesinde sağlığına kavuştuğunu ifade etti. Şu anda iki kişilik bir hayat yaşadığını söyleyen Hamidullah, organ bağışının önemine dikkat çekti ve herkesi organ bağışında bulunmaya davet etti.
Bilimsel Gelişmeler ve Tedavi Seçenekleri
Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akbulut, PH’nin, akciğer damarlarında meydana gelen kan basıncı yüksekliği olduğunu ve bunun, kalp, damar ve solunum yolu hastalıkları gibi birçok hastalıktan kaynaklanabileceğini belirtti. Erken tanı ve tedavi ile hastaların yaşam kalitesinin ve sağ kalma sürelerinin önemli ölçüde iyileştirilebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Akbulut, "Günümüzde birçok ilaç ve tedavi seçeneği mevcut; ancak bazen tedavi hedeflerine ulaşılamadığında, tek çözüm akciğer ya da akciğer-kalp naklidir" dedi. Akbulut, organ bağışı konusunda toplumsal bilinç oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Pulmoner Hipertansiyonun Belirtileri
Pulmoner Hipertansiyonun erken teşhis edilebilmesi için hastaların aşağıdaki belirtilere dikkat etmeleri gerekmektedir:
- Nefes darlığı
- Yorgunluk
- Çarpıntı
- Öksürük ile kan tükürme
- Egzersizle karında şişkinlik ve bulantı
- Ödem (kilo artışı)
- Baş dönmesi, bayılma
- Göğüs ağrısı
- Ses kısıklığı ve alt solunum yolu enfeksiyonları
- Dudaklarda ve parmak uçlarında morarma
- Boyun damarlarında genişleme
Pulmoner Hipertansiyon, erken teşhis ve tedavi ile yönetilebilen bir hastalık olmakla birlikte, tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması önemlidir.
Daha detaylı bilgi: https://www.pahssc.org.tr/ - Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği