Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 22°C
Açık
Isparta
22°C
Açık
Sal 24°C
Çar 21°C
Per 22°C
Cum 16°C

Roma yönetimindeki Isparta’nın ilçe isimlerini duyunca şok olacaksınız!

A+
A-

Isparta ve çevresi, tarih öncesi dönemlerden itibaren yerleşimlere sahne olmuştur. Paleolitik dönemden itibaren bu bölgede yerleşim izlerine rastlanmaktadır. MÖ 2000’lerde Pisidya Bölgesi, Luvi ve Arzava topluluklarının yaşadığı bir alan haline gelmiştir. Ancak, Hititlerin güçlenmesiyle birlikte bu bölgeye olan ilgi artmış, Arzava üzerindeki egemenlikleri için çatışmalara girmişlerdir. MÖ 1200’lerde Ege Göç Kavimleri olarak bilinen gruplar, Anadolu’nun siyasi yapısını kökten değiştirerek Arzava Ülkesi Konfederasyonu’nun varlığına son vermiştir. Frigler de bu dönemde bölgeye egemen olmuş, Lidya Devleti’nin kuruluşuna zemin hazırlamıştır. Ancak, Kimmer-Sapardailer gibi gruplar Lidyalılar üzerinde baskı kurmuş, ancak uzun süreli bir yerleşik güç oluşturamamışlardır.

Perslerin MÖ 546’da bölgeye egemen olmasıyla birlikte Isparta, Pers yönetimi altına girmiştir. Ardından Büyük İskender’in egemenliği gelmiş ve Hellenistik dönemde Minassos önemli bir yerleşim olarak öne çıkmıştır. Büyük İskender’in ölümünün ardından bölge, Bergama Krallığı, Seleukoslar ve son olarak da MÖ 190’da Romalılar tarafından yönetilmiştir. Roma egemenliği MS 395’e kadar devam etmiştir.

İLGİLİ: Isparta İftar Çadırı 2024 Nereye Kurulacak?

395 yılında ise Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyeti başlamıştır. Ancak, Selçukluların Batı Anadolu’da güç kazanmasıyla Bizans egemenliği zayıflamıştır. Roma döneminde Isparta’nın önemli yerleşim merkezleri arasında Bayat (Selvecia Sidera), Uluborlu (Apollonia), Yalvaç (Antiokheia), Sütçüler (Sağrak-Adada), Şarkikaraağaç (Neopolis) ve Gelendost (Debenae) bulunmaktadır.

Ortaçağda, Isparta ve çevresi, İslam Devletleriyle Bizanslılar arasındaki savaşlarda aktif bir rol oynamıştır. 774 yılında Abbasiler döneminde, bir Arap ordusu Isparta’yı ele geçirmiş ancak kısa bir süre sonra Bizans birlikleri tarafından geri alınmıştır. İslam devletlerinin Anadolu’ya akınları 10. yüzyıla kadar devam etmiştir. 8. yüzyıl başlarında kentin adı, Arap kaynaklarında “Sabart” olarak geçmektedir…

İLGİLİ: Türkiye’nin en uzun mağarasının Isparta’da olduğunu biliyor muydunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.