ISPARTA (KFK Ajans) - Saadet Partisi Isparta İl Başkanı Adem Oflaz, eğitim masraflarında yaşanan artışa ilişkin basın açıklaması yaptı. Çocukların eğitim hakkının aileler için geçim mücadelesine dönüşmemesi gerektiğini belirten Oflaz, okul giderlerinin aile bütçelerine getirdiği yüke dikkat çekti.
"Eğitim Ücretsiz Olmalı"
Anayasa'ya göre eğitimin ücretsiz olduğunu vurgulayan Adem Oflaz, uygulamada kırtasiye, okul kıyafeti, ulaşım ve beslenme gibi giderlerin aileleri zorladığını ifade etti. Araştırma verilerine atıfta bulunan Oflaz, bir öğrencinin kırtasiye ve kıyafet masrafının 22 bin lirayı aşabildiğini, ulaşım giderleriyle birlikte toplam rakamın 77 bin lirayı bulabildiğini aktardı.
Bu tutarın bir asgari ücretlinin yaklaşık üç aylık gelirine denk geldiğini dile getiren Saadet Partisi Isparta İl Başkanı Adem Oflaz, birden fazla çocuğu okuyan ailelerin çok daha ağır ekonomik sıkıntılar yaşadığını kaydetti.
Öğrencilerin Beslenme Tablosu
Ekonomik şartların öğrenciler üzerindeki etkilerine değinen Oflaz, yapılan araştırmalara göre öğrencilerin yüzde 31'inin okula kahvaltı yapmadan gittiğini belirtti. Oflaz ayrıca, öğrencilerin yüzde 19,2'sinin imkânsızlıklar nedeniyle son bir ay içerisinde en az bir gün yemek yiyemediğini ifade etti.
Çözüm Önerileri Sıralandı
Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Oflaz, zorunlu eğitimin tamamen ücretsiz olması, okullarda tüm öğrencilere ücretsiz bir öğün sağlıklı yemek verilmesi, dar gelirli aile çocuklarına ulaşım desteği sağlanması ve eğitim yardımlarının hayat pahalılığına göre güncellenmesi yönündeki taleplerini kamuoyuyla paylaştı.





