Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 Eylül itibarıyla uygulamaya geçirilen bitkisel üretim planlaması hakkında bilgi verdi. Yumaklı, planlamanın amacının ürünlerin belirlenen havzalarda ve şartlarda üretilmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimin son dönemde çeşitli risklerle karşı karşıya kaldığını belirtti. İklim değişikliği, nüfus artışı, doğal afetler, göç, gıda milliyetçiliği ve jeopolitik risklerin tarımsal üretimi etkilediğini vurguladı. Ayrıca, toprak ve suyun azalması ve kirlenmesinin de büyük bir risk oluşturduğunu söyledi.

Eylül itibarıyla bitkisel üretim planlamasının hayata geçirildiğini ve hayvansal ile su ürünleri üretiminde de 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı.

CHP ve İYİ Parti Arasında İttifak Görüşmesi CHP ve İYİ Parti Arasında İttifak Görüşmesi

Dünyada 4,4 trilyon dolarlık tarımsal hasıla bulunduğunu belirten Yumaklı, Türkiye'nin 68,5 milyar dolarla Avrupa'da birinci sırada, dünyada ise ilk 10 içinde yer aldığını kaydetti. Türkiye'nin su stresi altında bir ülke olduğunu ifade eden Yumaklı, kişi başına düşen su miktarının 1313 metreküp olduğunu ve bu rakamın 2030'da 1000 metreküpün altına düşme riski taşıdığını belirtti.

Yumaklı, suyun bitkisel üretim planlamasında en önemli girdi olduğunu vurgulayarak, su kısıtı olan bölgelerde üretim yapıldığında gübre ve mazot desteğinin tamamının sağlanacağını söyledi. Önceki dönemde ayni olarak verilen desteklerin nakdi ödemeye dönüştürüldüğünü belirten Yumaklı, mazot ve gübre desteğinde önemli artışlar yapıldığını açıkladı.

Konya'nın Kulu ilçesinden örnek veren Yumaklı, buğday, arpa, nohut, mercimek, ayçiçeği ve aspir ürünlerinin hem temel destek hem planlama desteği hem de su kısıtı desteği alacağını belirtti. Planlama dışındaki ürünler için ise sadece temel destek sağlanacak.

Yumaklı, planlamaya dahil olmayan ve su kısıtı olan bölgelerde üretilmesi uygun bulunmayan ürünler için destek verilmeyeceğini söyledi. Bakan, ürünlerin planlamaya uygun şekilde üretilmesini sağlamanın odak noktaları olduğunu vurguladı.

Editör: Özge KAPI