Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirme sonuçları, Isparta’nın Yalvaç ilçesinde ortaokul başarılarının ciddi oranda düştüğünü ortaya koydu. Edinilen bilgilere göre, Yalvaç’taki ortaokullardan Yalvaç Fen Lisesi’ne yalnızca 21 öğrenci yerleşti. Şarkikaraağaç Fen Lisesi’ne 4, Sosyal Bilimler Liseleri’ne ise sadece 3 öğrencinin yerleştiği öğrenildi. Yaklaşık 20 öğrencinin de Fen ve Sosyal Bilimler Proje İmam Hatip Liseleri’ne yerleştiği belirtildi.
Yalvaç Fen Lisesi’nin kontenjanı bu yıl 60’tan 90’a çıkarılmasına rağmen, yalnızca 21 öğrencinin Yalvaç’tan yerleşmiş olması hayal kırıklığı yarattı. Geçtiğimiz yıl kontenjan 60 iken 26 öğrencinin Yalvaç’tan bu okula yerleştiği, bu yıl ise dışarıdan gelen öğrenci sayısının 71’e ulaştığı kaydedildi. Ayrıca, geçmiş yıllarda yüzde 1’lik başarı diliminden birçok öğrencinin yerleştiği Yalvaç Fen Lisesi’ne bu yıl Yalvaç’tan en iyi yerleşen öğrencinin yüzdelik diliminin 2,4 olduğu ifade edildi.
İkili Eğitim Sistemi Eleştiriliyor
Uzmanlar ve eğitim çevreleri, başarının düşmesinde en önemli faktörlerden birinin Yalvaç’taki bazı ortaokullarda uygulanan ikili eğitim sistemi olduğuna dikkat çekiyor. Kaymakam Abdurrahman Bey Ortaokulu binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmasının ardından, bu okulun öğrencileri iki yıldır Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu binasında sabahçı ve öğlenci olarak eğitim görüyor.
İkili eğitim uygulaması nedeniyle ders sürelerinin 45 dakikadan 30 dakikaya düşürüldüğü, sınıf ve derslik yetersizliğinin yaşandığı, bu durumun da öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Yetkililer, yeni okul binasının bir an önce inşa edilmesi ve fiziki altyapının güçlendirilmesinin, öğrenci başarısını artırmak açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Haber merkezi