Yunanistan'ın Santorini Adası çevresindeki sismik hareketlilik devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, son gelişmeleri değerlendirerek bölgede yaşanabilecek büyük bir depremin tsunami tehdidi oluşturabileceğini belirtti. Prof. Dr. Özel, 1-6 Şubat tarihleri arasında Ege Denizi'nde 1260 deprem gerçekleştiğini ve bunlardan 100'ünün büyüklüğü 4 ve üzerinde olduğunu söyledi.

Türkiye'yi neler bekliyor? Deprem, Tsunami, Kuraklık...


Kandilli Rasathanesi'nin, 2012 yılından itibaren Türkiye çevresindeki denizlerde meydana gelen depremleri ve olası tsunamileri izlediğini ifade eden Özel, deprem ve tsunami potansiyelini 7/24 takip ettiklerini vurguladı. Özellikle, Batı kıyılarında büyük bir deprem olursa, tsunami uyarısının Kandilli Rasathanesi tarafından üretilip AFAD'a iletileceği belirtildi.

Özel, aynı zamanda Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerin tektonik yapılarla ilgili olduğunu ve tsunami açısından tehlikeli olan düşey fay hatlarının bulunduğunu ifade etti. 1956'daki Amorgos Depremi gibi geçmişte büyük tsunamiler ve hasar yaratan depremlerin yaşandığını hatırlatan Özel, bölgede devam eden sismik hareketliliği dikkatle izlediklerini kaydetti.

Tsunami riski konusunda da bilgi veren Özel, Ege Denizi'nde 7,5 ve 7,7 büyüklüğündeki bir depremin dalgalarının Türkiye kıyılarına ulaşmasının yaklaşık bir saat süreceğini ve deniz seviyesinin 0,5 ile 1 metre arasında yükselebileceğini söyledi.

Marmara'daki olası bir büyük deprem hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özel, Marmara'da 250-300 yıllık bir periyotta depremlerin tekrarlandığını belirterek, Orta Marmara'daki Kumburgaz Fayı'nın en fazla risk taşıyan bölge olduğunu, ancak tarihsel verilerin belirsizliğinin kesin öngörülerde bulunmayı zorlaştırdığını ifade etti.