ÖZEL HABER / İSMET YASİN KAPLAN / ISPARTA (KFK Ajans) - Isparta’da 39’uncusu düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Isparta Mesleki Eğitim Merkezi’nde Şed Kuşanma Töreni gerçekleştirildi. Programda yılın ahisi, kalfası ve çırağı seçilen isimlere ödülleri verildi.

Isparta’da Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Isparta Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Abdullah Erin, protokol üyeleri, esnaf ve sanatkarlar ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Isparta Valisi Abdullah Erin, Ahilik kültürünün Türk milletinin temel değerlerini yansıttığını söyledi.

Ahilik anlayışının dostluk, doğruluk, adalet, cesaret, hoşgörü, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerleri içerdiğini belirten Vali Erin, “Ahilik kültüründeki değerler bizi biz yapan, bizi büyük bir millet ve devlet yapan değerlerden başka bir şey değildir. Dostluk, doğruluk, adalet, cesaret, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma, sıkıntı içerisindeyken bile paylaşabilme becerisi, sofrasını, kapısını, elini açık tutma anlayışı milletimizin ve inancımızın temelini oluşturan ana ilkelerdir” dedi.

Erin, Ahilik Haftası’nı kutlayarak, esnaf ve sanatkarlara bereketli kazançlar temennisinde bulundu.
6. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Tural ise Ahilik kültürünün genç nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti.

Tural, “Bugün Ahilik kültürüne her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Gençlerimize yalnızca bir meslek değil; iş ahlakını, dürüstlüğü, emeğe saygıyı ve paylaşmayı da öğretmeliyiz. Bir ustanın çırağına bıraktığı en büyük miras sadece mesleki bilgi değil, ahlakı, tecrübesi ve mesleğine duyduğu saygıdır” diye konuştu.

Usta-kalfa-çırak ilişkisinin Ahilik geleneğinin temelini oluşturduğunu belirten Tural, “Çünkü biliyoruz ki usta varsa meslek vardır, çırak varsa mesleğin geleceği vardır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Isparta Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri tarafından Ahilik kültürünü anlatan tiyatro gösterisi sahnelendi.

Programda yılın ahisi seçilen esnaf Ramazan Çolak’a Ahilik Kaftanı, Isparta Valisi Abdullah Erin tarafından giydirildi. Çolak’a ayrıca plaket ve ödülü takdim edildi.

Yılın kalfası seçilen Bahaattin Gül’e ödülü, 6. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Tural tarafından verildi.

Yılın çırağı seçilen Ömür Cennet Bıçaklı da plaket ve ödül aldı. Törende yılın ahisi, kalfası ve çırağı kategorilerinde ikinci ve üçüncü olan isimlere de plaket verildi.
Ahilik geleneğinin önemli unsurlarından biri olan Şed Kuşanma Töreni’nin gerçekleştirilmesinin ardından program, katılımcılara şerbet ikram edilmesiyle sona erdi.






