ISPARTA (KFK Ajans) - Isparta’da yaz döneminde azalan öğrenci hareketliliğinin, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde (ISUBÜ) 2026-2027 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla yeniden artması bekleniyor.
Kentte özellikle şehirlerarası otobüs terminali, Çünür bölgesi, üniversite yerleşkeleri ve öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde önümüzdeki günlerde hareketlilik yaşanacağı öngörülüyor.
SDÜ’nün 2026-2027 akademik takvimine göre güz yarıyılı dersleri 14 Eylül Pazartesi günü başlayacak.
Üniversitenin güncel resmi istatistiklerine göre SDÜ’de 33 bin 252 kayıtlı öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 24 bin 11’i aktif öğrenci olarak kayıtlarda yer alıyor.
Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin yanı sıra önceki yıllarda üniversite eğitimine devam eden öğrencilerin de kente dönmeye başlamasıyla birlikte şehirdeki hareketliliğin artması bekleniyor.

ISUBÜ’DE 7 YENİ PROGRAM
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde de yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde öğrenci hareketliliği başladı.
Isparta merkezinin yanı sıra ilçelerdeki meslek yüksekokulları ve fakülteleriyle eğitim faaliyetlerini sürdüren ISUBÜ, 2026-2027 eğitim öğretim yılında 7 yeni bölüm ve programa ilk kez öğrenci kabul edecek.
Yeni programlar arasında Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce), Oyun Geliştirme ve Programlama, Yapay Zeka Operatörlüğü ve Büyük Veri Analistliği de bulunuyor.
KENT EKONOMİSİNE DE YANSIYACAK
Üniversite öğrencilerinin kente dönüşüyle birlikte kiralık konut ve apartlar, özel yurtlar, kafeler, restoranlar, marketler, toplu ulaşım, kırtasiye ve giyim sektörlerinde de hareketlilik yaşanması bekleniyor.
Özellikle üniversitelere yakın bölgelerde öğrencilerin konut ve barınma arayışlarının yoğunlaşacağı öngörülüyor. Öğrencilerin bir bölümünün ise Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda konaklaması bekleniyor.
SDÜ ve ISUBÜ öğrencilerinin kente dönüşüyle Çünür, Bahçelievler, Davraz, Fatih, Pirimehmet ve Kutlubey mahalleleri ile üniversite güzergahlarında da yoğunluğun artması bekleniyor.
Yaz döneminde öğrenci nüfusunun azalmasıyla sakinleşen bölgelerde, yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte yeniden yoğunluk oluşması öngörülüyor.
14 Eylül’de başlayacak eğitim öğretim dönemiyle Isparta’da öğrenci hareketliliğinin yeniden kentin günlük yaşamında belirgin hale gelmesi bekleniyor.






