Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılacağı beklentisi, küresel petrol fiyatlarında sert düşüşlere neden oldu. Brent petrol fiyatlarının yüzde 10’dan fazla gerilemesi, akaryakıt pompa fiyatlarına da yansıması beklenen önemli bir indirim sinyali verdi.

Türkiye’de uzun süredir gündemde olan akaryakıt fiyatlarındaki değişim, önceki gün iptal edilmişti. Ancak 8 Nisan gece yarısı itibarıyla motorin ve benzine yapılan zam pompaya yansıdı. İstanbul’da motorin litre fiyatı 85 TL’yi geçerken, benzine litre başına 60 kuruş, motorine ise 7,80 TL zam yapıldı.

Petrol piyasalarını etkileyen jeopolitik gelişmeler de dikkat çekiyor. ABD-İsrail ve İran arasındaki savaş, 28 Şubat’tan bu yana petrol fiyatlarını yukarı çekmişti. Dünkü geçici ateşkes ile birlikte fiyatlar düşüşe geçti. Hürmüz Boğazı’nın açılacağı beklentisi, fiyatlarda yüzde 10’dan fazla gerilemeye yol açtı.

Sektör kaynakları, gün içindeki gelişmelere bağlı olarak motorin ve benzinde 10 TL’yi aşan indirimlerin mümkün olabileceğini belirtiyor. Eşel mobil sistemi sayesinde indirim motorinde tamamen uygulanabilirken, benzinde yalnızca ÖTV dışındaki yüzde 25’lik kısmın pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Akaryakıt kullanıcıları, özellikle motorin ve benzin fiyatlarında önümüzdeki günlerde gözle görülür bir düşüş yaşanabileceğini belirtirken, sektör temsilcileri fiyat hareketlerinin küresel gelişmelere bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini ifade ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ