Araştırma, özellikle İstanbul’daki market ve pazarlardan toplanan ürünlerdeki kimyasal kalıntılara dikkat çekiyor.
Greenpeace tarafından yapılan analizlerde, İstanbul’da bulunan market ve pazarlardan alınan 155 sebze-meyve örneği incelendi. Bulgular endişe verici düzeyde:
-
Ürünlerin %61’inde birden fazla pestisit kalıntısı bulundu.
-
%43’ü en az bir PFAS (sonsuz kimyasal olarak bilinen ve çevrede kalıcılığı yüksek olan kimyasallar) içeren pestisit kalıntısı içeriyor.
-
%31,6’sında, hormonal sistem üzerinde bozucu etkisi olabilen, nörolojik gelişimi etkileyebilecek, kanserojen veya üreme sağlığı açısından tehdit oluşturabilecek en az bir pestisit kalıntısı tespit edildi.
Pestisitler; zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da etkilerini azaltmak amacıyla kullanılan kimyasal madde ya da karışımlar olarak tanımlanıyor. Ancak bu kimyasallar, gıdalarda kalıntı bırakarak insan sağlığını tehdit ediyor.
İlgili: Pestisitler Çocuklarda Zeka Geriliğine ve Otizme Yol Açıyor
Greenpeace’in açıkladığı bu liste, özellikle tüketicilerin sıklıkla tercih ettiği sebze ve meyveleri içeriyor. En fazla pestisit kalıntısına sahip 10 gıdanın hangileri olduğu ise kamuoyuyla henüz ayrıntılı şekilde paylaşılmadı. Ancak uzmanlar, pestisit riskine karşı bilinçli tüketimin, organik tarım ürünlerine yönelmenin ve etkin denetim mekanizmalarının önemine dikkat çekiyor.
Greenpeace Türkiye'nin "Pestisitler ve Çocuklar" raporuna göre, Türkiye'de en fazla pestisit kalıntısı tespit edilen 10 gıda ürünü şunlardır:
-
Salamura yaprak – %80'inde limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
-
Yeşil sivri biber – %70'inde limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
-
Ispanak – %67'sinde limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
-
Kıvırcık marul – %40'ında limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
-
Armut – %40'ında limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
-
Üzüm – %40'ında limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
-
Golden elma – %30'unda limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
-
Starking elma – %30'unda limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
-
Dolmalık biber – %20'sinde limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
-
Patlıcan – %20'sinde limit aşımı veya yasaklı pestisit kalıntısı
Bu veriler, İstanbul'daki market ve pazarlardan alınan 155 sebze-meyve örneğinin analizine dayanmaktadır. Analiz edilen örneklerin %61'inde birden fazla pestisit kalıntısı bulunmuş, %43'ünde en az bir PFAS (sonsuz kimyasal) içeren pestisit kalıntısı tespit edilmiş ve %31,6'sında hormonal sistem bozucu, nörolojik gelişimi etkileyebilecek, kanserojen veya üreme sağlığı açısından tehdit oluşturabilecek en az bir pestisit kalıntısına rastlanmıştır.
Greenpeace, özellikle çocukların pestisitlere karşı daha hassas olduğunu vurgulayarak, Tarım ve Orman Bakanlığı'na pestisit analiz sonuçlarını düzenli olarak kamuoyu ile paylaşma çağrısında bulunmuştur.
Görsel: Lokma