18-24 Mart Ulusal Yaşlılar Haftası kapsamında, yaşlı bireylerin toplumdaki yerinin güçlendirilmesi ve yalnızlıkla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla çeşitli çalışmalar planlandı.
Dünya genelinde sosyoekonomik gelişmeler ve sağlık hizmetlerindeki ilerlemeler sayesinde yaşam süresinin uzadığına dikkat çekilerek, 65 yaş ve üzeri nüfus oranının giderek arttığı vurgulandı. Açıklamada, yaşlılık döneminin üretkenliğin farklı biçimlerde sürdürülebileceği doğal bir süreç olduğu belirtilirken, bu dönemde yaşanan yalnızlık, sosyal izolasyon ve rol kayıplarının ruhsal sorunlara zemin hazırlayabileceği ifade edildi.
Bu yıl Yaşlılara Saygı Haftası’nın teması “Yaş Almak Değil, Yalnız Kalmak Yorar” olarak belirlenirken, tema doğrultusunda yaşlı bireylerin sosyal bağlarının güçlendirilmesi ve ruhsal iyilik hallerinin korunmasının hedeflendiği bildirildi.
Planlanan çalışmalar kapsamında yaşlı bireylere yönelik psiko-eğitim faaliyetleri, grup temelli psikososyal destek etkinlikleri, aile ve bakım verenlere yönelik bilgilendirme toplantıları ile huzurevi ve bakım merkezlerinde farkındalık etkinlikleri gerçekleştirilecek. Ayrıca, yaşlıların sosyal hayata katılımını artırmak amacıyla anı paylaşımı, sanat ve müzik etkinlikleri ile kuşaklar arası programlar düzenlenecek.
Öte yandan, Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde sunulan ücretsiz ruh sağlığı hizmetleri aracılığıyla yaşlı bireylerin ruhsal durumlarının değerlendirilmesi, riskli grupların erken tespiti ve gerekli yönlendirmelerin yapılmasının teşvik edildiği kaydedildi.
Isparta İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Serhat Küçükcoşkun, yaşlı bireylerin yalnız bırakılmadığı ve toplumun aktif bir parçası olarak desteklendiği bir sosyal yapının önemine dikkat çekerek, çalışmalara katkı sunan sağlık personeline teşekkür etti.





